Isabel Lázaro

Directora de l’Art Photo BCN

Historiadora de l’art contemporani i gestora cultural de formació, compta amb experiència en sectors diversos del món artístic tant en el circuit de galeries, del qual actualment participa, com en la recerca, museus públics i privats i gestió de col·leccions. Ara un dels seus principals projectes, a més de la programació de la seva sala actual a la zona de Montjuïc, Alalimón Galeria, és l’activació del circuit fotogràfic a Barcelona mitjançant la creació i direcció del festival Art Photo Bcn, que compleix la seva novena edició el 2022.

El seu interès s’ha anat centrant en la fotografia actual, encara que no deixa de costat altres mitjans artístics, des dels nous als més tradicionals. Participa del circuit fotogràfic a portfolio reviews com a Descobriments Photoespaña, PA-TA-TA Festival de Fotografia de Granada, Landskrona Foto Festival o els Rencontres d´Arlés, entre d’altres.

Col·labora com a crítica artística de Catalunya en la publicació cultural del periòdic ABC des de setembre de 2018 fins a l’actualitat.

Julieta Averbuj

Comissària de l’ImaginCafé

ImaginCafé és el brand space d’imagin a Barcelona. S’hi duen a terme activitats culturals com xerrades, exposicions, concerts o workshops al voltant de diferents eixos temàtics com la creativitat, la música i la sostenibilitat.

Negra Mosca

Espai cultural

Negra Mosca és un espai de trobada i exploració al voltant de la imatge i la creació visual, un lloc que s’expandeix per a oferir activitats culturals i educatives actives amb el propòsit de crear comunitat i teixir vincles amb la ciutadania de Barcelona, ​​utilitzant la imatge com a vehicle.

Està format per Marta Sellarés, Sara Sanz i Romina Aguilera, totes tres graduades en Belles Arts i especialistes en fotografia. Des de trajectòries diferents combinen el treball educatiu amb el desenvolupament dels seus projectes artístics personals.

Jordi Oms

Editor de Llamp Edicions

Llamp Edicions és una editorial independent que recull descàrregues espontànies i imprevisibles! Un segell que dona cabuda a expressions artístiques diverses en forma i contingut, fetes pel plaer de fer i que tenen com a denominador comú l’actitud de l’artista, que crea de forma intuïtiva i sense una preocupació per satisfer les convencions discursives del seu temps.

El nostre catàleg no es limita a una sola disciplina i es concreta lliurement a partir de trobades amb les artistes per generar un vincle proper i honest. Assessorem tot el procés i potenciem els projectes a través d’una edició acurada i un disseny experimental. A més, col·laborem amb el teixit associatiu local materialitzant les publicacions amb sistemes de producció artesanals.

Walter Llorach

Director Biblioteca Agustí Centelles

La biblioteca pública Agustí Centelles, situada a l’Esquerra de l’Eixample, està especialitzada en fotografia. Disposa d’un fons de fotollibres bastant eclèctic en temes i autors, que fa especial èmfasi en fotògrafs espanyols. El fons es nodreix bàsicament de compres en llibreries especialitzades i també a través d’algunes donacions tant de particulars com d’institucions, com per exemple La Kursala. Periòdicament es fan presentacions de fotollibres. El centre, a més, disposa d’una sala d’exposicions i un auditori, on es fan activitats per promocionar la fotografia. El programa expositiu gira al voltant de Fotointerpretacions, un projecte que ja porta més de quinze edicions, en el qual fotògrafs i escriptors treballen plegats, i pel qual han passat des de Manel Esclusa a Pilar Aymerich, passant per Israel Ariño. Aquest any serà el torn de David Jiménez, amb textos de Gómez Bárcena. També es desenvolupa un programa amb les escoles de fotografia de la ciutat per tal que els alumnes exposin a la biblioteca: Elisava (màster de Fotografia), GrisArt i l’IEFC hi són presents.

Montse Puig

Editorial Ediciones Anómalas

Ediciones Anómalas és una editorial independent dedicada a la fotografia fundada el 2012 amb l’objectiu d’oferir als lectors llibres que estimem indispensables i distingir-nos per la qualitat i cura de les nostres edicions, convençuts que el treball dels nostres autors mereix el millor suport físic.

El nostre coneixement, tant del sector editorial com del fotogràfic, ens han portat a crear aquesta petita editorial que busca definir-se i posicionar-se en l’anomalia, en el sentit de distanciar-nos del que s’estableix, amb la voluntat d’anar conformant un catàleg coherent que perduri.

El nostre interès és continuar sent una editorial petita per a poder acompanyar cada llibre i cada autor com mereixen, cuidant cada fase del procés editorial i intentant donar la màxima difusió als treballs que publiquem.

Amanda Bernal

Codirectora de la plataforma LUMÍNIC

LUMÍNIC és una plataforma de promoció de la fotografia i compta amb tres camps d’activitat: el festival, l’editorial i la galeria, a més del pla educatiu, amb programes a diferents centres públics i privats. La plataforma i festival estan codirigits per Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal.

Anualment organitza el festival LUMÍNIC, que té lloc a Sant Cugat del Vallès i projecta la seva 4a edició per al 2023. Aquest es planteja com un esdeveniment inclusiu i participatiu, un espai de coneixement i divulgació fotogràfica, amb autors consagrats i emergents, tant nacionals com internacionals. LUMÍNIC organitza una programació completa dedicada a la fotografia d’autor i que compta amb exposicions, xerrades, tallers i taules rodones, entre d’altres. L’editorial Lumínic duu tres llibres publicats sota el seu segell i la galeria Lumínic promociona l’obra dels seus autors, i estableix sinergies amb altres galeries i agrupacions.

Amanda Bernal és antropòloga visual, gestora cultural i fotògrafa. Actualment es dedica a la investigació acadèmica sobre antropologia de la imatge, és ponent i moderadora en diferents activitats, codirigeix la plataforma LUMÍNIC i és facilitadora de tallers de fotografia participativa, especialitzada en salut mental.

Escola Calderón de la Barca

L’Escola Calderón situada al Turó de la Peira, Nou Barris, va començar la seva trajectòria el curs 1970-71. L’escola la formem els alumnes i llurs famílies, l’AFA, més de 30 mestres, el grup de monitors de menjador amb les seves coordinadores, els monitors d’extraescolars, una conserge, un equip de neteja i una administrativa. I des del curs 2015 som una escola íntegrament de doble línia.

A la nostra escola posem en valor la creació de nous entorns d’aprenentatge utilitzant les TIC per afavorir l’èxit acadèmic. Un dels nostres objectius és potenciar la creativitat i el gust per l’art, la cultura i les seves diverses manifestacions.

Apostem per millorar els resultats d’aprenentatge de l’alumnat a partir de la millora de l’atenció personal, el respecte als diferents ritmes d’aprenentatge i la possibilitat de diversitat d’agrupaments segons les tasques.

Mateo Pérez

Coordinador de l’Espai Fotogràfic Can Basté

Des de fa més de 25 anys el Centre Cívic Can Basté és referent en fotografia a la ciutat, amb una programació permanent de fotografia contemporània: exposicions, tallers, xerrades, festivals, convocatòries de beques…, caracteritzada per la convivència de propostes consolidades amb autors i autores emergents. És un espai clau per al suport a la creació, realitzant acompanyament i oferint infraestructures de qualitat per a les noves propostes fotogràfiques

Xavier Luca

Coordinador de Jiser

Jiser Reflexions Mediterrànies és una associació sense ànim de lucre creada el 2005 amb seu a Barcelona, que té per objectiu la promoció de la creació artística i l’ús de l’art com a eina de transformació social en l’espai mediterrani, a través de la realització d’activitats conjuntes que afavoreixin l’intercanvi i l’apropament entre les diferents realitats artístiques i culturals de la regió.

Entre els seus principals objectius destaquen la voluntat de generar projectes de creació artística a través d’espais de reflexió conjunta entre actors culturals i socials per afavorir el diàleg intercultural localment i internacionalment, i potenciar la seva interacció amb les xarxes internacionals existents.

Jiser, que vol dir pont en àrab, ha desenvolupat diverses iniciatives, vinculades a la cooperació cultural, artística i científica amb diferents organitzacions i institucions del nord i del sud de la Mediterrània, que plantegen com a objectius principals la promoció de la mobilitat i el diàleg entre els joves, el suport de la creació artística i científica i la seva difusió en l’espai mediterrani.

En l’àmbit artístic, Jiser ha apostat des dels seus inicis per projectes que acostessin universos culturals com són els de les ciutats de Barcelona, Tunis i Alger, per generar espais per als joves artistes visuals, les associacions i els centres d’art en diverses ciutats mediterrànies.

Xènia Bagué

Coordinadora de Caixa d’Eines

La Caixa d’Eines és el programa de cultura i educació del Pla de Barris de Barcelona. Es basa en la introducció de pràctiques artístiques dins el currículum escolar, amb l’objectiu de reduir les desigualtats culturals, articulant l’educació formal, la no formal i la comunitat. S’estructura en base a quatre pilars: la transversalitat, l’equitat, el co-disseny i la sostenibilitat.

Irene Mendoza

Directora artística de Foto Colectania

És una entitat sense ànim de lucre, creada a Barcelona en 2002, amb l’objectiu de difondre la fotografia i donar-la a conèixer en l’àmbit social, artístic i educatiu del nostre país.

Els programes que es duen a terme, des d’exposicions fins a activitats i publicacions, es basen en la creació d’un projecte innovador i participatiu que tingui com a principal eix el pensament al voltant de la imatge.