Cinema // CURTS EN FEMENÍ // Cinamoteka – RSK

Dissabte 25 de març a les 18 h

Sala d’actes

Organitza: La Cinemoteka, el programa dedicat al cinema de la Ràdio RSK

Us presentem la tercera edició de Curts en femení,una mostra on les ovacionades són les dones directores al capdavant de projectes cinematogràfics petits.

Enguany, a la mitja part, també donarem a conèixer el paper de les dones a la direcció de fotografia a l’audiovisual. A través d’un col·loqui amb tres representants, coneixerem la importancia de la seva feina al cinema.

Des dels orígens del cinema les dones han estat presents a la indústria cinematogràfica, però encara són poques, les que s’han posat i es posen darrere de la càmera. Aquest fet està canviant i cada cop més dones afronten la direcció de curtmetratges i pel·lícules, tant a casa nostra com arreu del món.

Amb aquesta selecció de curtmetratges, volem donar visibilitat a les directores que estan duent a terme projectes singulars dins l’escena independent, i aportant una visió de tot el que ens envolta.

D’entre els 80 curtmetratges rebuts a través de La Cinemoteka i de la plataforma FESTHOME, aquests són els 10 seleccionats:

1.- “Cristal, papel, orgánico” d’Almudena Vázquez (Vallecas) 3’48”

2.- “Ezohikoak” d’Alejandra Bueno (País Basc) 10’50”

3.- “Mi primera opción” de Carlota Callén (Madrid) 5’56”

4.- “Amarradas” de Carmen Córdoba (Madrid) 10’20”

5.- “Oxitocina” de Lucía Valverde (Madrid) 4’

Col·loqui amb directores de fotografia. Participen Cristina Buxó Cugat, Nuria Roldós i Núria Gascón.

1.- “Cuando la hierba crece” de María Monreal Otano (Pamplona) 3’28”

2.- “Un llit plé de sang” d’Irene Obiols Cabrera (Lleida) 9’31”

3.- “Gime” d’Andrea Gómez (Barcelona) 5’27”

4.- “Agua y más agua” de Francesca María Svampa (Barcelona/Italia) 6’12”

5.- “l’últim torero” de Katarina Lillquist (Badalona/França) 7’30”

Presenta l’acte Mª Luisa Cerezo Sifas, actriu i col·laboradora de La Cinemoteka.

Nuria Roldós

Soc d’una generació en què la majoria som autodidactes, vaig començar com a meritòria de càmera i vaig anar pujant dins l’equip de càmera fins a Directora de Fotografia, en un moment en què hi havia poques dones en els rodatges. Durant el meu camí he treballat amb molts Directors de fotografia que han sigut els meus mestres i el rodatge ha sigut la meva escola.

En el 93 vaig firmar la meva primera pel·lícula de Directora de Fotografia i així he continuat, entre la ficció i el documental. Actualment, soc també vicepresidenta de la AEC, Associació Espanyola de Director@s de Fotografia, soc part del col·lectiu Directoras de Fotografía d’àmbit estatal i també de Dones Visuals.

Núria Gascón (Rubí,1993), des de petita interessada en les arts plàstiques i visuals, estudia batxillerat artístic a l’EA MASSANA i es gradua com a Tècnica en Imatge a EMAV el 2013, Barcelona.

Després de dos anys vivint i treballant entre Alemanya i Àustria torna a Barcelona a estudiar el grau en Direcció de Fotografia a ESCAC. Es gradua el 2019 dirigint la fotografía d’Animal Salvatge, curtmetratge documental seleccionat al D’A Film Festival, al Docs Barcelona Festival, IDFA i Fipadoc, semifinalista als Student Academy Awards, millor curtmetratge Documental al Cerdanya Film Festival, Premi del Públic al Festival Alcances i nominat als Premis Gaudí 2022 com a millor curtmetratge.

Per altra banda, es dedica a projectes personals, com Ara Crema, curtmetratge documental realitzat durant el confinament, seleccionat al Festival L’Alternativa, Scotland Catalan Film Festival, Mecal, Fifca, entre d’altres, i premiat amb el Premi Fada de la Cultura 2021.

Actualment es troba rodant dos llargs documentals i en la postproducció d’altres projectes documentals i de ficció.

Cristina Buxó

Directora de Fotografia, operadora de càmera, assistent de fotografia, ajudant de producció, ajudant de Direcció

Data d'inici

25 març 2023
Caducat!

Horari

18:00

Preu

GRATUÏT

Per Dies de la setmana

Dissabte

Ubicació

Can Basté - Sala d'actes
Can Basté - Sala d'actes
Per temàtica

Organitzador

La Cinemoteka - Ràdio RSK
La Cinemoteka - Ràdio RSK
Web
http://www.radiorsk.info/
Codi QR
Go to Top