La Locomotora eT- recomana lectures per l’abril!

La Locomotora és un grup de lectura ampliada entre amigues per portar els clàssics per noves rutes i apropar-los a les nostres vides frenètiques, precàries i addictes a internet.

La Locomotora eT- recomana:
Another day, another slay. Aquest mes venim carregades de recomanacions mensuals després d’endinsar-nos en…

🕸El beso de la mujer araña de Manuel Puig (Seix Barral, 1976)

Els protagonistes d’aquesta història no tenen en comú res més que el fet d’estar atrapats en una mateixa cel·la. A través de la conversa, aniran buscant maneres d’evadir-se de la materialitat de la realitat en què viuen, alhora que s’anirà teixint entre ells una relació de descobriment mutu, d’intimitat, de vulnerabilitat i de tendresa.

A partir d’aquesta lectura, et fem les següents propostes, per enriquir encara més el teu equipatge:

🫏Las malas de Camila Sosa Villada (Tusquets, 2020)

Posa al centre la realitat d’una comunitat de dones que l’autora argentina obre davant nostre, invitant-nos a conèixer-la. (D)escriu unes vides dels marges que sempre han estat silenciades, unes vides on abunden les cures i la sororitat més honesta. Com diu l’editorial, a l’ADN de la novel·la “hi convergeixen les dues facetes trans que més repel·leixen i esfereeixen a la bona societat: la fúria travesti i la festa de ser travesti.”

🏯La Fundación de Antonio Buero Vallejo (Austral, 1974)

Com a El beso de la mujer araña, els personatges de La Fundación fugen de la seva realitat mitjançant la ficció, però per a una major immersió i gaudi, es recomana encaridament que es llegeixi sense cap coneixement previ.

💘Tengo miedo torero de Pedro Lemebel (Las afueras, 2001)

Així com els protagonistes d’El beso de la mujer araña tracten d’oblidar les seves condicions materials a través de les pel·lícules, la Loca del Frente, protagonista de Tengo miedo torero, ho fa a través de la música: coples i boleros amb els que embellir una realitat marcada per l’opressió, la pobresa i l’exclusió de l’experiència homosexual, sumades a la violència i la repressió de l’any en què es va gestar i va fracasar l’atemptat contra Pinochet.

💃🏻¡Ay, Carmela! de José Sanchis Sinisterra (Cátedra, 1986)

Carmela y Paulino es dediquen a fer actuacions per animar als soldats del bàndol republicà en plena Guerra Civil espanyola. Per error, creuen la línia del bàndol enemic, on son capturats i obligats a representar un espectacle per a les tropes franquistes. Plena d’humor i ironia, però també d’orgull, valor i dignitat.

🗯La risa de las mujeres: una historia de poder de Sabine Melchior-Bonnet (Alianza, 2021).

El riure aliè pot generar incomprensió inclús enveja, però durant aquells segons de pur goig, no hi ha res que pugui resultar amenaçador. Aquest assaig fa una lectura en clau de gènere per explorar com les dones han anat conquerint el poder del riure, que durant molt de temps els havien sostret.

🍑Llámame por tu nombre d’André Aciman (Alfaguara, 2008)

Una referència que els joves de la casa ja coneixeran és la novel·la debut del periodista i crític literari André Aciman que segueix la intensa relació entre Elio i l’Oliver al llarg d’un estiu idílic a la Riviera italiana en el que aquestes dues persones arriben a conèixer una intimitat compartida i absoluta. El desig i l’erotisme hi tenen tanta cabuda com la por i l’obsessió. Al 2018, en Luca Guadagnino en fa fer una pel·lícula que no va passar gens desapercebuda – tota una elegia a la passió i al plaer.

🏳️‍⚧️Tomboy, Céline Sciamma (2011, a Filmin)

Des del detall i la sensibilitat, Céline Sciamma es capaç de posar sobre la taula una de les grans qüestions del nostre temps, els convencionalismes del gènere presents des de la infància. El camí de les persones trans està ple de violència i amargor, però Sciamma i també Puig, dibuixen a les seves històries racons on l’estima i la comprensió ocupen un espai necessari i especial.

🏜️ Extraña forma de vida de Pedro Almodóvar (2023, a Movistar+)

Un western delicat on veiem tot allò que, tradicionalment, quedava fora: les cures, les converses i el temps de fer-se el llit. La relació protagonista entre dos homes es revela tan complexa com la dels protagonistes del nostre llibre recomanat.

🕳️ Ciutat morta de X. Ortega y X. Artigas (2013, a Filmin)

Aquest documental vol desmuntar l’entramat de corrupció i violència institucional que es va amagar rere el cas del 4-F. El racisme, l’homofòbia i l’aporofòbia van ser protagonistes de l’abús policial que buscava bocs expiatoris i que, malauradament, els va trobar.

Esperem que gaudiu de les propostes! 📚🎥

 

La Locomotora, abril 2024
@la__locomotora

 

Data d'inici

30 abr. 2024
Caducat!

Per Dies de la setmana

Nou
Per temàtica

Organitzador

La Locomotora
La Locomotora
Web
https://www.instagram.com/la__locomotora/
Codi QR
Go to Top