Exposició “MURS” de Roger Grasas (fins al 14/06)

Inauguració: dijous 8 de maig  a les 19 h

MURS. UN ESTUDI VISUAL SOBRE LES GEOGRAFIES DE LA FRONTERA de Roger Grasas

Migrar és un acte essencial per a l’ésser humà, una mena de confrontació tel·lúrica amb allò més elemental. Amb l’aparició de les primeres civilitzacions va sorgir la noció de límit territorial concebuda com un mitjà per protegir el territori, els recursos i la identitat. Si antigament les fronteres esdevenien reals a través de murs i muralles, la construcció del món modern ha anat desmaterialitzant aquestes barreres físiques.

Avui dia, però, assistim perplexos a la proliferació de milers de quilòmetres de murs i tanques arreu d’Europa. Paral·lelament, les polítiques migratòries se centren en la militarització, l’externalització i la criminalització de les persones migrants o refugiades. La riquesa flueix des de tots els racons del Sud Global cap als nuclis financers, però mai a la inversa. Mentre les mercaderies i el capital del Nord circulen globalment sense restriccions, milions de persones refugiades arrisquen la seva vida fugint de conflictes bèl·lics, pobresa estructural, persecucions polítiques o desastres ambientals. L’antic Mare Nostrum, bressol d’Occident i pont de civilitzacions, ha esdevingut la fossa comuna més gran del món.

I, aprofitant la incapacitat del neoliberalisme dominant de satisfer les necessitats més bàsiques de la majoria, un buit polític s’expandeix, obrint pas a l’avenç del populisme d’extrema dreta. Des de les platges de Dakar fins a les tanques de Ceuta, des de la sorra del Sàhara fins a la jungla de Calais, i des de les aigües de Tunísia fins als assentaments de Huelva, MURS documenta fotogràficament aquest escenari europeu de construcció i aixecament de nous murs fronterers posant l’accent en les històries de lluita dels testimonis de persones migrants, veritables supervivents del nostre temps. Alhora, el projecte denuncia les esferes i estructures de poder que s’aprofiten del fenomen migratori: primer fomentant-lo –a través de polítiques econòmiques i intervencions que desestabilitzen països– i després criminalitzant-lo. La mal anomenada crisi dels refugiats no és altra cosa que una crisi d’humanitat.

Roger Grasas

Roger Grasas va néixer a Barcelona en 1970.

Després de diplomar-se en Òptica, es va traslladar a l’illa de Menorca, on va residir durant tres anys i va començar la seva incursió en la pràctica fotogràfica. Posteriorment va tornar a Barcelona per a ingressar en els primers estudis universitaris de fotografia a Espanya (UPC, Terrassa). Una vegada graduat, va iniciar la seva carrera professional com a fotògraf, realitzant encàrrecs per a organitzacions no governamentals i fundacions internacionals en diversos països de Centreamèrica (1998-2003). En 2004, va cursar el Postgrau en Estètica en la UAB i va iniciar els estudis de Filosofia en la Universitat de Barcelona, obtenint la seva llicenciatura amb un enfocament especialitzat en estètica i filosofia política. Va completar la seva formació en 2014 en el International Center of Photography (ICP) de Nova York, on es va especialitzar en edició de fotollibres.

 

Data d'inici

08 maig 2025

Horari

19:00

Per Dies de la setmana

Divendres

Ubicació

Can Basté -Sala Cava
Can Basté -Sala Cava
Codi QR
Go to Top