/Visita guiada ANTONI BENAIGES, EL MESTRE QUE VA PROMETRE EL MAR de Sergi Bernal (Museu Marítim)

Visita guiada ANTONI BENAIGES, EL MESTRE QUE VA PROMETRE EL MAR de Sergi Bernal (Museu Marítim)

VISITA GUIADA a càrrec de Sergi Bernal

El punt de trobada és el Museu Marítim de Barcelona · Avinguda de les Drassanes, s/n 08001 Barcelona

Activitat gratuïta (amb reserva prèvia a Can Basté, presencial o online)

Antoni Benaiges, el 1936 era mestre en una escola rural a la província de Burgos. Una de les activitats centrals de la seva escola, el curs 1935/36, va ser fer una petita publicació, amb la participació dels  alumnes, sobre com s’imaginaven que seria el mar: El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. Va aconseguir que fessin un petit llibret, carregat d’ingenuïtat i d’il·lusió. Benaiges, que era de Mont-roig del Camp, els havia promés que els portaria a veure el mar. No va poder. El 19 de juliol de 1936, en esclatar la guerra civil, Benaiges va ser detingut. Se’l va torturar i el 25 de juliol seria executat i enterrat a una fossa comuna. Exposició, coproduïda entre el Museu Marítim i el Memorial Democràtic.

L’experiència de Benaiges no es pot entendre sense tenir en compte el moviment de renovació pedagògica que es va viure a principis del segle XX. Un moviment que va apostar per una escola laica, gratuïta, obligatòria, mixta, de qualitat, que apostés per la reflexió… Benaiges era un seguidor del francès Célestin Freinet, que va optar per la impremta com a mètode d’ensenyament. Si ara moltes escoles usen les pàgines web per tal de fomentar la creativitat dels seus alumnes, Freinet i els seus seguidors fa gairebé un segle empraven els anomenats “quaderns”. Motivaven als seus alumnes perquè fessin redaccions i gravats, i amb aquests materials editaven uns petits quaderns, que distribuïen entre els alumnes, altres escoles i interessats en el tema. Tot ho feien els alumnes: els textos, els dibuixos, les correccions, la mateixa impressió… La renovació pedagògica generava moltes suspicàcies entre els partidaris d’una educació religiosa i dogmàtica, i l’ensenyament es va convertir en un dels temes de confrontació entre la dreta i l’esquerra. Molts anys més tard es constataria que la visió de Freinet era profètica i tremendament moderna.

Sergi Bernal (Barcelona, 1973) es defineix com a “Geògraf i fotògraf d’històries humanes i compromeses”. Ha fet reportatges sobre els escenaris més diversos: la Xina rural, els camps de refugiats saharauis a Algèria, els moviments socials a Barcelona, el procés i el referèndum de l’1 d’octubre… El 2010 va començar a treballar en un projecte sobre el mestre republicà Antoni Benaiges, executat pels feixistes en un poble de Burgos. Aquesta recerca va donar lloc a dos llibres (Els vaig prometre el mar i Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar), a un documental d’Alberto Bougleux i a una exposició, Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el marque ha itinerat amb gran èxit per molts llocs i que actualment està al Museu Marítim.

Desenterrant el silenci, va ser un projecte becat a l’11è Fòrum Fotogràfic Can Basté

Data d'inici

14 Mai 2019

Horari

18:30

Preu

Gratuït

Més informació

Reserva

Dies de la setmana

Dimarts
Can Basté

Ubicació

Can Basté

Organitzador

Centre cívic Can Basté
Telèfon
+34 934 20 66 51
Email
info@canbaste.com
Web
www.canbaste.com
INSCRIPCIÓ ONLINE
QR Code

Vols rebre més informació?