FÒRUM FOTOGRÀFIC CAN BASTÉ 2020

PROJECTES GUANYADORS del

16è FÒRUM FOTOGRÀFIC CAN BASTÉ

BECA

BECA

ACCÈSIT

XERRADES

BASES

Descobrir, reconèixer i promoure novells creadors/es que utilitzen la fotografia com a mitjà expressiu.

Fotògrafs i fotògrafes o col·lectius fotogràfics

LLiure

El projecte a presentar podrà tenir en la seva versió definitiva qualsevol extensió, format i tècnica fotogràfica. Haurà de ser un projecte inèdit, no exposat anteriorment.

L’obra final s’exposarà a la Sala Cava de Can Basté.

Cada dossier, en un format màxim de DIN A3, haurà d’incloure:

 1.  Títol del projecte.
 2.  Paràgraf que defineixi el projecte (50 paraules aprox.).
 3.  Una reflexió teòrica escrita del projecte en un màxim d’un full.
 4. Fase en què es troba el projecte. Terminis previstos de producció i realització.
 5. Sèrie d’imatges representatives del projecte en paper fotogràfic.
 6. Proposta de disseny expositiu per a la Sala Cava. Relació dels aspectes tècnics del projecte: formats, mida i materials utilitzats (vegeu plànol de la sala).
 7. Qualsevol altre tipus de documentació que es consideri adient.
 8. Nom, adreça, telèfon, adreça electrònica de l’autor/a o col·lectiu fotogràfic.

Memòria USB amb:

 • Una selecció de les imatges necessàries per a la presentació pública del projecte en cas de ser seleccionat.
 • El dossier en format digital.
 • Preprojecte o esbós de l’obra definitiva adaptada a la Sala Cava de Can Basté (vegeu plànol de la sala).
 • Cartell de presentació del projecte en format vertical (JPEG, RGB, 50 x 60 cm, 300 ppp). Aquest cartell dissenyat per l’autor/a es farà servir per a la mostra dels treballs seleccionats durant els dies del Fòrum.

Els dossiers es podran presentar des del 7 de setembre fins al 17 d’octubre de 2020, a les 20 h.

 S’adreçaran, personalment o per correu postal, a:

CENTRE CÍVIC CAN BASTÉ – Passeig de Fabra i Puig, 274, 08031 Barcelona

La inscripció és gratuïta

Del total de dossiers rebuts es realitzarà una selecció fins a un nombre màxim de 20 projectes. Els autors/es dels projectes seleccionats hauran de presentar-lo davant del jurat del Fòrum i el públic assistent. Cada autor/a disposarà de 15 minuts per explicar el seu projecte mitjançant la projecció de la presentació. S’haurà d’aportar, com a mínim, una obra en la versió definitiva.

El dia 26 d’octubre es farà un comunicat a la web de Can Basté amb les persones seleccionades.

La presentació dels projectes seleccionats es farà el divendres 27 de novembre en horari de tarda i el dissabte 28 de novembre en horari de matí.

El dissabte 28 de novembre de 18 a 20 h s’oferirà als projectes no seleccionats la possibilitat de participar en un visionament dels seus dossiers. És necessària la inscripció prèvia abans del 13 de novembre de 2020.

El jurat estarà format per professionals del món de la fotografia de reconegut prestigi.

Es farà públic el mateix dissabte 28 de novembre a partir de les 20 h.

Entre els projectes seleccionats el jurat concedirà dues beques de 2.000 € cadascuna. Els dos projectes becats seran exposats de forma individual a la Sala Cava de Can Basté durant el període 2021-2022.

Els autors/es dels dos projectes becats podran realitzar gratuïtament un dels cursos de l’Espai Fotogràfic durant l’any 2021, així com l’ús de l’autoservei.

Els dossiers es podran passar a recollir a partir del 14 de desembre de 2020, en horari d’obertura del Centre Cívic Can Basté, fins al 31 de gener de 2021. Els dossiers no recollits es destruiran a partir d’aquesta data.

NOTA: La participació en el Fòrum suposa l’acceptació d’aquestes bases. L’organització es reserva el dret de resoldre com cregui més convenient qualsevol situació no prevista en aquestes bases i d’utilitzar les imatges del projecte del Fòrum per a l’ús exclusiu de presentació i promoció de l’autor/a i del Fòrum.

        DESCARREGAR LES BASES                          DESCARGAR LAS BASES 

JURAT

.

MYRIAM MELONI

Llicenciada en Dret per la Universitat de Bolonya, s’especialitza en criminologia i execució penitenciària en la UAB. Mentre realitza unes practiques en la presó Model de Barcelona, que decideix donar un gir a la seva carrera i transformar la fotografia en el seu principal mitjà d’expressió i connexió amb el món.
Durant 5 anys resideix i treballa a l’Argentina, des d’on explora la profunda bretxa social existent a Amèrica Llatina. Combina els encàrrecs de Fundacions, ONG i mitjans de comunicació, amb la seva activitat com a docent i els seus projectes personals. Destaquem projectes com Different Shades of Blue (2015-2017) i El pan y las Flores (2018- en curs). En 2020 es publica el seu primer llibre, Linde juntament amb el fotògraf Arnau Bach.

.

IRENE DE MENDOZA

Directora artística de la Fundació Foto Colectania de Barcelona. Llicenciada en Humanitats per la UAB, en 2006 va obtenir el Diploma d’Estudis Avançats i la Suficiència Investigadora en Estètica i Teoria de l’Art per la Universitat Pompeu Fabra. Ha comissariat vàries exposicions, com ara  Joan ColomÁlbum (2011), Transicions. Manel Armengol (2014), Fotollibres. Aquí i ara (2014), La temptació d’existir. Christer Strömholm y Anders Petersen (2015). També ha participat com a co-comissària a l’exposició Fenòmen Fotollibre, presentat al CCCB (2017) i més recentment La Movida. Crònica duna agitació (2019), presentat al Festival Les Rencontres d’Arles i a Foto Colectania.

.

LOURDES DELGADO

Docent i investigadora d’Història de la Fotografia amb un doctorat en Humanitats per la UPF sobre els problemes d’utilitzar la fotografia en la identificació de criminals. L’any passat va comissariar les exposicions Una càmera pròpia. Dones i practiques fotogràfiques i Les llunes dels astrònoms: Representacions des de 1610 fins a 1910. Ha viscut quinze anys a Nova York on ha treballat per a GQ, Elle, Newsweek, People, Stern, Spiegel, L’Espresso, i els dominicals de La Vanguardia, El País i ABC.

VISIONADORS

MINGO VENERO

Fotògraf documental nascut a Cantàbria, els seus treballs se centren en temes relacionats amb els drets humans i la justícia social. Des de 2006 ha desenvolupat projectes per Europa, Àfrica i Amèrica documentant les desigualtats socials, les migracions, els drets de la infància i l’empoderament de les dones, alguns d’ells en col·laboració amb diferents ONG. Els seus treballs han estat reconeguts en certàmens nacionals i internacionals. Ha exposat en institucions públiques, galeries privades, museus i festivals a diferents països. Compagina els seus projectes personals amb la docència des de 2006, impartint tallers i conferències sobre fotografia en universitats, escoles de fotografia i festivals.

ROMÁN YÑÁN

El seu treball fotogràfic és un diàleg amb la realitat a través d’un espai quotidià, el seu propi. Li interessa el quotidià en totes les seves facetes i les relacions de sentit que es creen amb el pas del temps en les imatges. Ha treballat en diferents publicacions d’àmbit internacional, en projectes de publicitat, arquitectura, i en rodatges cinematogràfics. El seu treball s’ha publicat en llibres i catàlegs, i s’ha exposat en certàmens fotogràfics i en diverses exposicions.

Ha estat membre fundador de Standard Books. Actualment exerceix d’editor independent, director artístic per a fotògrafs i és especialista en processos creatius i creativitat aplicada a dinàmiques d’edició i producció fotogràfiques. És co-director i co-editor del projecte fotogràfic-editorial Terra-lab.cat

Docent en Idep, Grisart i Escac, entén la fotografia com un procés creatiu cognitiu i obert, fomentant i ampliant les fronteres del mateix procés de creació i de les dinàmiques de grup relacionades amb la Imatge.

BECATS 2018

PROGRAMACIÓ

COL·LABORADORS