HUELLAS

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA // Vestíbul

HUELLAS d’Humberto Rivas

L’estret vincle entre Humberto Rivas i Can Basté neix arran de la seva pràctica com a docent durant més de deu anys al centre, per la qual cosa ens fa especial il·lusió acollir aquesta mostra del seu treball “Huellas” cedida per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Realitzat entre el 1995 i el 2005, les fotografies articulen un projecte complex, ja que, en un període de deu anys, l’autor va rastrejar la geografia cercant escenaris i individus vinculats, d’una manera o d’una altra, a la Guerra Civil. Terol, Belchite, Corbera d’Ebre, Figueres, Barcelona… Però també la Montserrat, la Filo, l’Encarnación, el José María o l’Eduardo. Imatges que posen noms i cares a unes veritats que indefectiblement el pas del temps esborrarà. Tant si es tracta de rostres de persones com de runes o façanes, les fotografies ens despleguen un paisatge essencial fet d’absències i temps acumulat. La mirada silenciosa dels individus i l’obsolescència dels objectes evoquen la memòria callada.

La retòrica de l’autor i la naturalesa indicial de la fotografia no fan més que reforçar el caràcter residual d’allò que finalment resta. I, en darrera instància, la fotografia: un registre documental de l’estat de la qüestió.

Una producció de: