LA XERRATECA

LA XERRATECA – Selecció de xerrades i conferències fotogràfiques en línia

Us presentem un nou espai a la nostra web, La Xerrateca. Un recull  audiovisual on trobareu una selecció de xerrades, tallers i conferències relacionades en l’àmbit fotogràfic, encapsulats en tres blocs principals: el bloc d’autoedició i fotollibre, el bloc documental i el bloc de postfotografia.
Cada setmana la destinarem a un bloc en concret. Esperem que sigui del vostre interès!

Bloc AUTOEDICIÓ I FOTOLLIBRE

+ ELOI GIMENO // Blank Paper – València, 2013.

Brillant classe que ens aporta moltes eines per a la conceptualització i lectura d’imatges. I com finalment, fer servir aquests recursos als llibres.

.

+ GONZALO GOLPE // Cicle de Conferències de les Artes 2018 #1: Edició i Fotollibres

Gonzalo Golpe és una de les veus més reconegudes a l’escena actual del món del  fotollibre,  En aquesta xerrada comparteix amb nosaltres com  entén aquest món i les eines per a construir llibres.

.

“La fotografía entendida como disciplina creativa ha encontrado en el libro un medio afín a sus intereses, pues además de permitirle superar las limitaciones que lo expositivo tiene en la difusión y registro del que hacer de los autores, también le da la posibilidad de mantener un diálogo sostenido en el tiempo. El libro presenta una tipología de opciones editoriales tan amplia que difícilmente los fotógrafos interesados en este formato dejarán de encontrar en este medio una vía adecuada para plasmar su trabajo: pequeñas ediciones de sellos independientes, con tiradas ajustadas a demanda y difusión local o nacional; grandes tiradas con editoriales de distribución internacional; libros autoeditados como ejercicios de autogobierno; ediciones de artista de comercialización en los circuitos artísticos de galerías y museos, fanzines rabiosos que necesitan de calle… En gran medida yo entiendo el soporte libro a la manera de Ulises Carrión. Este autor dejó escrito en su manifiesto “El nuevo arte de hacer libros” que el libro es una secuencia de espacios y momentos, una secuencia espacio temporal. Esta me parece la mejor definición que he leído sobre lo que es un libro. Yo también pienso que el libro es un dispositivo espacio temporal. Añado lo de “dispositivo” porque todo libro es un mecanismo preparado para producir una acción prevista. No debemos olvidar que el libro es un objeto, una estructura, un conjunto de tensiones enfrentadas que deben aspirar al equilibrio. Cada distancia, cada peso, cada material, están pensados de acuerdo a un complejo sistema de decisiones que enfrenta los deseos con la experiencia. Lo espacio temporal es más complejo de explicar porque tiene muchas derivadas. Todo lector sabe que un libro te puede hacer viajar en el tiempo y en el espacio y que puede así mismo encerrar cualquier tiempo y cualquier espacio, pero estoy hablando desde un punto de vista más analítico. El espacio del que hablo viene de la interpretación que se hace del formato, del libro abierto y cerrado.”

+ RYUICHI KANEKO // Conferència del fotollibre al Japó

Ryuichi Kaneko comissari del Tokyo Metropolitan Museum of Photography fa un repàs a la relació del fotollibre amb el moviment fotogràfic generat entorn de la revista Provoke i a les relacions establertes entre exposicions i publicacions.

.

Bloc DOCUMENTAL

+ AFAL, UNA MIRADA LIBRE (1956-1963)

El documental recull la història d’aquest col·lectiu que en els 50/60 amb una mirada fresca i contemporània va canviar el rumb de la fotografia espanyola.

.

+L’ASSAIG FOTOGRÀFIC: L’ÈPOCA DAURADA (de Robert Capa a W. Eugene Smith)

Baeza fa un repàs de l’aparició i evolució de la fotodocumental. Des del seu naixement com a eina de les ciències socials fins a la comunicació de masses. Analitzant la influència tant de mitjans de difusió com del context polític.

.

+ GOOGLE PHOTOGRAPHY HANGOUT MASTERCLASS with Alec Sloth

Aquest fantàstic fotògraf americà ens explica com explora el terreny i com fa servir aquesta exploració per a narrar històries en les quals cultura i societat s’expressen per si mateixes.

.

Bloc POSTFOTOGRAFIA

+ SOY CÁMARA // Una nova vida de segona mà

Un interessant capítol del programa Soy Cámara del CCCB en el qual es reflexiona sobre els nous espais habitables que es creen a internet. Aquest tercer espai, ni real ni somiat, sobre el qual convé reflexionar.

.

+ JOAN FONTCUBERTA // Fotografia 2.0

Amb motiu de l’exposició de PhotoEspaña 2014, el Cercle de Belles Arts de Madrid va oferir aquesta conferència de Joan Fontcuberta en la que s’analitza la missió de la fotografia en el món contemporani.

.

+ REMEDIOS ZAFRA // El público en la pantalla

Partint del seu llibre «Los que miran», l’autora comparteix amb nosaltres les seves idees sobre el públic i els públics; la gent i la multitud, convertida en públic. Com ens representem i ens llegim els uns als altres mitjançant imatge i text. I com ens afecten les noves formes de consum cultural relacionades amb el neoliberalisme.

.